Essen
   
| Essen | Németország | Története | Megközelítése | Gazdaság és egészségügy | Oktatás és művészet | Látnivalók | Galéria | Térkép |
Látnivalók

vilagvarosai.hu on Facebook

Münster: 852-ben alapították, így vált napjainkra Németország egyik legrégebbi, legősibb templomává. A 11-13. században átépítették. A 11. században itt bazilika állt, és ennek maradványai épültek be a mai templomba. E bazilikának a nyugati épülete, az oktogon (aacheni dóm mintájára), a kripta valamint az átrium. A kripta a 10. századból való. A mai templomban található a körülbelül ezer éves menora, a héttagú gyertyatartó, illetve itt tekinthetjük meg az Arany Madonnát, amit 980-ban alkottak. Azért kiemelendő ez utóbbi, mert úgy vélik talán ez a legősibb nyugati Mária-ábrázolás. A Székesegyház kincstár múzeuma, ha a templom jobb oldala felé vesszük az irányt könnyen megtalálható, és ide is érdemes betérni.

Münster

Münster (Foto: Flickr by Necromundo)


Szent János templom: a Johanniskirche a 15. században épült, melyen a gótikus stílus jegyei egyértelműen észrevehetőek. Jól mutat a Münsteri épületkomplexum mellett.

Marktkirche: a 11. században épült templom a piactéren található. Sok a vita a korát illetően, többen azt a véleményt osztják, hogy az épület idősebb, mint tíz évszázad.

Városháza: könnyen felismerhető hatalmas, modern, tekintélyt parancsoló tornyáról, ami 106m magas, s ezzel érdemli ki a „Németország legmagasabb városházája” kitüntető címet. 1971-75 között építették föl, s 22. emeletéről (körülbelül 100m magasságból) pompás kilátás tárul elénk Essen városáról. Jól látható a RWE torony, az épületek között megbújó parkok, tavak, folyók. Ha napsütéses időt fogunk ki, káprázatos panorámában lehet részünk. Mellette egy óriási bevásárlóközpont (shopping center) található, ahol észrevétlenül röpülnek az órák, ha egyszer nekivágunk a boltoknak.

Az egykori öreg zsinagóga: ma már az iparművészeti gyűjtemények tárlatát tekinthetjük itt meg. 1913-ban épült, majd a II. világháború alatt egy tűzvész porig sújtotta, és leégett. Természetesen a háború után megkezdődtek a helyreállítási munkálatok, s mára már nyoma sem maradt a romos zsinagógának. Az Alpoktól északra a legnagyobb zsinagóga ez, így tehát ha Essen felé vezet utunk, érdemes egy pillantást vetni erre az öreg, de gyönyörű épületre, nem mindennapos látvány!

Képtár

Képtár (Foto: Flickr by Codruta24)


A plakátmúzeum: különböző korú plakátok tömkelege tekinthető itt meg. A legutóbbi felmérések alapján120 ezer plakát és poszter került itt kiállításra. Érdekessége, hogy ilyen múzeummal ritkán találkozhatunk más városokban, szóval ez egy igazi esseni kuriózum.

A Schloss Borbeck: Essen északnyugati részén található épület a késői barokk korban vált kastéllyá. Előtte 1227-től 1744-ig vízvár szerepét töltötte be. Manapság a szórakoztatás és ifjúságművelődés feladatkörét látja el.

A Rhurlandmuseum: a város déli részén találjuk, ahova földalattival is eljuthatunk. Ha a stadtgarten megállónál szállunk le, sétálhatunk egyet a városi parkban. Innen, ha délnyugatnak indulunk, megtekinthetjük az Erloserkirchet, s ha folytatjuk utunkat két híres múzeumot találhatunk. A Rhurlandmuseum a Rhur- vidék fejlődéséről tár elénk leleteket, a térség fejlődésének időbeli lefolyását tekinthetjük itt meg. A másik múzeum a Museum Folkwang.

A Museum Folkwang: ebben a nyugati szárnyban elhelyezkedő festmények csodálhatók meg, a 19- 20. századi festészetet mutatja be. Ám több francia impresszionista alkotása is megtekinthető itt.

A Villa Hügel: ma már kulturális központként működik, ám régen a Krupp család nyaralójaként volt ismert. 19. század végén Alfred Krupp építette, amolyan nyári laknak. A 269 szobás pompás villát egy 28 hektáros park veszi körül, amit ügyes kertészek tartanak rendben nap, mint nap. A parkban gyönyörű virágok kápráztatják el szemünket, megbújó kis ösvényeken sétálhatunk végig, s mint minden rendes kastélynál, villánál, itt se hiányozhat, a szemet gyönyörködtető pihe-puha pázsit. Érdemes hát betérnünk és készítenünk pár fotót emlékbe a szikrázó napsütésben.

Zollverein: a város északi részén találjuk azt a szénbányát, ami 1986-ban zárta be kapuit, ám kokszolóműje még 1993-ig működött. Az Unesco a világörökség részének tekinti. Az óriási területen elhelyezkedő volt bányaközpont ma, múzeumként üzemel, míg a terület másik felén lévő óriási komplexumok, konferenciák és kongresszusok kedvelt helyei. A turisztikai látványosságok közelében azért mindig akad pár kiszolgáló egység, így van ez Zollvereinben is. Éttermek, kocsmák bújnak meg a környéken, lehetőséget teremtve a turistáknak a hosszú barangolás után kifújni magukat.

Zollverein,az Albert akna kettős tornya

Zollverein,az Albert akna kettős tornya(Foto: Wikipédia)


RWE Torony: North Rhine Westphaliában levő második legnagyobb felhőkarcolója. Ebben a toronyban található annak a vállalatnak az irodája, amely a második helyen áll az energiaszolgáltató cégek listáján egész Németország területén.

Színház: Alvar Altó finn építész elképzelései alapján épült föl ez a nagyon népszerű épület 1988-ban

Kettwig: Essen déli részén egy külvárosféleség, ami régen különálló település volt, és csak 1975-ben olvadt egybe Essennel. Viszont, ha Kettwigbe szeretnénk telefonálni, akkor nem Essen körzetszámát kell a telefonba beütnünk, ugyanis Kettwignek külön, saját körzetszáma van..

Essen környékén több turistaútvonal ad lehetőséget, a természetet szerető erdőbarát túrázóknak a kikapcsolódásra, kiemelendő a Schellenbergi erdő és a Heissi erdő.
A déli városrész (Werden) nevezetessége az Abteikirche, amely egy többször átépített kolostor és templom egyben, és amit 792-ben alapítottak. Mai román formáját 1275 óta őrzi.
Werden másik híressége az Abteiliche Residenz palota, ami a barokk stílus jegyeit hordozza magán. Essen-Werden középkori városképét sok kocsmával, étteremmel igyekszik megőrizni.
A Baldeney tó mellett található a Folkwag és a Zeneművészeti Főiskola.
Essenben nagy hagyománya van az International Christhmas Market-nek, amit mi egyszerűen csak karácsonyi vásárnak hívunk. A mintegy 250 standon kínált áruk, a fülbemászó dallamok, az egész karácsonyi hangulat örök élmény marad az idelátogatónak.
A város bevásárlóközpontokban bővelkedik, nem okoz csalódást a turistáknak. Több mint 700 üzlet és butik várja a pénzüket költeni vágyókat. Bowling center szolgálja a kikapcsolódás lehetőségét.

Bevásárlóközpont

Bevásárlóközpont (Foto: FWBO photos)


Essen a 7. vagy 8. legnagyobb város Németországban, ami 2010-ben Európa egyik kulturális központjaként képviseli a Rhur vidéket. 1958-ban a római katolikus egyház üléseinek színhelye. Az ország 5. legnagyobb vállalkozása RWEAG is itt található. Németország legnagyobb vállalatainak székhelyei is itt működnek: Hochtief, AG, Deicsmann (cipőbolt), Eon energiaszolgáltató. A Coca-Cola is 2003-ig itt székelt majd átköltözött Berlinbe.
Világhírű az esseni Motor Show, amit évente rendeznek meg, de otthont ad játékvásároknak, kiállításoknak. Ezenkívül rendeznek itt energia-, víz-, tűz- és katasztrófavédelmi vásárokat.
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact