Essen
   
| Essen | Németország | Története | Megközelítése | Gazdaság és egészségügy | Oktatás és művészet | Látnivalók | Galéria | Térkép |
Németország

vilagvarosai.hu on Facebook

Terület: 357 023 km²
Népesség: 82 468 000 fő a 2005-ös adatok szerint
Népsűrűség: 230 fő/km²
Fizetőeszköz: euro (EUR)
Vallás: katolikus, protestáns
Határos: Dánia, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Svájc, Franciaország, Belgium, Hollandia
Nyelv: német
Országos hívószám: +49
Konzulátus: Essen
Honorarkonsulat der Republik Ungarn
Gildehofstraße 7 (Hypothekenbank in Essen AG)
45127 Essen
Telefon : 0049 - 201 - 8 13 53 00
Telefax : 0049 - 201 - 22 92 96
Tiszteletbeli konzul (Honorarkonsul): Hubert Schulte-Kemper
Németország zászlója
Német zászló
3D Animated Flags
by 3DFlags.com


Éghajlat: Németország éghajlatát jelenősen befolyásolja az Északi- tenger. Az ország a mérsékelt éghajlati övön belül terül el, csakúgy, mint Magyarország, ám mivel Németország közelebb fekszik az Atlanti-óceánhoz időjárása borongósabb, csapadékosabb és hűvösebb. A Germán-alföld nyugati részén enyhe a tél, a leghidegebb hónap középhőmérséklete 0.2˚C , kelet felé haladva viszont ez az érték csökken. Az Északi- és Balti- tenger vize még nyáron sem haladja meg a 17˚C-t, fürdésre nem alkalmas. Nem kell meglepődnünk, ha Németországba érve erős, sokszor viharos széllel találkozunk, ha pedig az Alpokba utazunk (2000 méter magasra), a hegyvidéknek megfelelő, hideg időjárásra készüljünk és számoljunk az esetleges havazással is. Az ország legnaposabb, legmelegebb részének a Felső-Rajna völgyét tartják. Az éves csapadékmennyiség 500-750mm, a középhegységekben elérheti az 1200, az Alpokban az 1800mm-t is!

Németország története: ie. 400-100-ban germán népek telepednek le itt. Isz. 150-300 között állandó harcok dúlnak a Római Birodalommal. Isz. 484-ben Chlodvig megalapítja a Frank államot. Nagy Károly frank király és római császár pedig Észak-Németország területét az Elbáig a Frank Birodalomhoz csatolja. 843-ban a verduni szerződésben az országot három részre osztják Jámbor Lajos fiai: Lothar, Német Lajos, Kopasz Károly. Lothar halála után három fia háromfelé osztja apjuk részét, így különválik Itália, Burgundia és Lotharingia. Ezt követően a leszármazottak között egyre aprózódik a birodalom. 908-ban megtörténnek az első magyar kalandozások a mai Németország területére. I. Henrik szász herceget megkoronázzák, aki nem hajlandó adót fizetni a magyaroknak, és az egyesült német seregek Merseburgnál 933-ban győzedelmeskednek a magyar csapatok felett. Ezt követően 955-ben I. Otto vezetésével mér csapást a magyarokra és a német sereg, s győzedelmeskedik. III. Otto német római császárrá koronázásával indul a Német- római birodalom felemelkedése, s a birodalom III. Henrik alatt virágzott, akkor élte fénykorát. 1077-ben volt a híres Canossa járás, amikor IV. Henrik térden csúszva esdekel VII. Gergely pápa előtt a megbocsátásért. 1201-ben a német keresztes lovagok, megalapítják Rigát. Németország története igencsak mozgalmas ezt követően, egészen 1871-ig mikor versailles-i kastélyban kihirdetik a Német Birodalom létrejöttét, eddig ugyanis független államok alkották. Ezen alkalomból I. Vilmos porosz királyt német császárrá koronázzák. 1879-ben a Német Birodalom és Ausztria- Magyarország között létrejön a kettős szövetség. Az első világháborúban Németország is részt vett, de a kezdeti sikereknek hamar vége szakadt, és állóháború alakult ki a németek és az oroszok között. 1933-ban Adolf Hitler lett Németország kancellárja, aki diktátorként vezette az országot, és mikor 1934-ben birodalmi elnök is lett, az összes hatalom az ő kezében összpontosult. Hitler hatalomra éhesen megtámadta a környező országokat, ám 1945. április 16-án a Vörös Hadsereg elérte Berlint. Hitler öngyilkossága után 1945. május 8-án Németország letette a fegyvert, a vereség következtében pedig a németek jelentős területeket vesztett. 1949-ben még mindig kettéosztott volt a mai ország, két állam alkotta, az NSZK (Német Szövetségi Köztársaság), és az NDK (Német Demokratikus Köztársaság). 1955-ben kimondják az állam függetlenségét, és május 9-én csatlakoznak a NATO-hoz. 1990-ben az NSZK és NDK egyesül, így jött létre napjaink Németországa.

Gazdasága: annak ellenére, hogy a berlini fal sokáig megosztotta az országot, Németország gazdasága ma az egyik legstabilabb, és legerősebb a többi országhoz képest. A lakosság 6%-a dolgozik a mezőgazdaságban, 44% pedig az iparban, és mivel az ország természeti adottságaiból kifolyólag nem bővelkedik ásványkincsekben, az iparra helyeződik a hangsúly. A német mezőgazdaság nagyobb részét az állattenyésztés képezi, mivel a szarvasmarha tenyésztésnek kedvez ez a nedves éghajlat, és van bőségesen legelő, takarmány is! Erre épül a tejiparuk, ami a tekintélyes állományt tekintve (22millió marha) nem elhanyagolható. Ugyancsak említésre méltó a sertéstenyésztés és a baromfinevelés is! Rozstermelésben (kenyéralapanyag) a harmadik Németország a világon, ezenkívül, termesztenek itt még a gabonaféléket, a búzát, a cukorrépát,és a burgonyát. Amiről még nem lehet megfeledkezni, az, az árpa, a sörgyártás alapanyaga. Ha jól körülnézünk a napsütéses, meleg területeken találkozhatunk több fóliasátorral, amiben zöldséget, gyümölcsöt termesztenek, és rengeteg a virágkertészet is. A teraszozott és gondosan művelt szőlők számtalan sorával kápráztathat el minket a Rajna középső szakasza, illetve a Mosel mente.
A múlt században a kőszén szolgáltatta az energiát a kohászathoz, az üveg- és cementgyártáshoz, és a vegyipari folyamatok is felhasználták alapanyagul. Európa legnagyobb kőszéntelepe a Rhur-vidék, a feketeszén valamennyi formája megtalálható itt. Manapság a legfontosabb energiahordozókat, a szénhidrogéneket: földgáz, kőolaj, a Rajna mentén, a Germán alföldön, Sváb-Bajor medencében bányásszák, azonban ez mindössze a szükségletek 3-4%-át fedezi, így rá vannak szorulva az importra. Az energiaszükségletet az atomerőművek és hőerőművek fedezik. A színesércekből kifogyott ország kohászata az import ércekre épül. Világviszonylatban is azonban Németország előkelő helyet foglal el a kősó és kálisó kitermelés területén, melynek bányászata a Harz hegység előterében megbújó bányákban folyik. A német ipar valamennyi ága rendkívül fejlett. A vaskohászat és az erre épülő acélgyártás a világon az ötödik. Rhur vidéki városok, köztük Essen is (Duisburg, Dortmund, Wuppertal is), jeles központjai a vegyiparnak, a nehéziparnak, ám az autógyártás és a mikroelektronika is otthonra leltek itt. Vezető vállalatok sokasága vesz részt a járműgyártásban, úgymint Audi, BMW, Opel, Diamler-Benz, Ford. A patnás müncheni Siemens, és a stuttgarti Bosch cég képviseli a legkorszerűbb elektrotechnikai és elektronikai ipart.

Gasztronómia, hagyományok: Németország büszkélkedhet nagy nevekkel,eseményekkel is mind a sport, mind a szórakozás terén. Ki ne hallott volna még a Forma-1-es autóversenyzés sztárjairól Michael és Ralf Schumacherről, vagy a Münchenben évente megrendezett sörfesztivált az Octoberfest-ről? A labdarúgásban is jeleskedő ország, Berlinben olimpiát is rendezett 1936-ban. A közkedvelt, és ismert sportok közé sorolhatjuk a teniszt, a kajak-kenut, úszás…
A német gasztronómia igen sokszínű, köszönhető ez a bevándorlóknak is. A kedvelt ételek és különlegességek tájegységenként eltérőek. A kínálat óriási, válogathatunk a vadhúsok (őz, nyúl, vaddisznó), szárnyasok, sertés- és marhasültek közül. Manapság jellegzetes német étel a sertéspecsenye, gombóc, és a vörös káposzta. Ilyen ínyencségnek számít a bajor zsírban sült sertéscsülök, amit Berlinben pácolnak. Bajor specialitás még a savanyútüdő (Lüngerl), a kolbászos káposzta, és a májgombócleves. A frankfurti levest itthon is mindenki megkóstolhatja, virsli, münsteri sonka, halak, mind megtalálhatók itthon is, de az elkészítés és szervírozás természetesen a németek specialitása. A Fekete erdő környékén fenséges cseresznyés tortákat kóstolhatunk meg. Népszerű még a müncheni fánk, a Baumkuchen, ami csokoládéval bevont piskóta, a Rote Grütze, ami piros kompót, amit nagy adag tejszínhabbal vagy fagylalttal illik szervírozni.
Az italok terén kiemelendőek a sörök(Paulaner, Holfbrau, Löwenbrau) és a fehér borok (Rheingau régióból), ami rizlingből készül és díjnyertes.
A tudósok közül nemzetközi elismerés illeti Einsteint, Siemenest, Dieselt. Említésre méltó a híres mesemondó testvérpár (Grimm testvérek), Levi Strauss (farmer), Linde (hűtő).
Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact